2 Ağustos 2012 Perşembe

ASUDE ya da Nam-ı Diğer HASUTA


Çocukluğumun miss gibi kokan tatlısı Asude yada namı-ı diğer Hasuta...
Bu tatlıyı ilk kez annenemlerde yemiştim, sanırım ilkokul yaşlarındaydım...
Bir gün evlerine gittiğim de mis gibi bir koku karşıladı beni 
Tabak tabak, kase kase bir sürü yapmıştı annanem...
Kaşığı kaptığım gibi indiriverdim mideme :) 
Sanki o tat hala damağımda...
Rahmetli annanem öyle kolay kolay yemek yapmazdı , teyzem yapardı yemekleri...
Annanem senede bir yada iki kere girerdi mutfağa...
Annanem rahmetli olunca, annemlerden istedim bu tatlıyı 
Teyzemle girdiler mutfağa ama yok olmadı annaneminki gibi...
Sonra akrabamız olan bir teyzeden istedim..
Oda yapamadı bu tatlıyı...
Ben yapmasını bilmediğim için hiç girişimde de bulunmadım tabi...
Geçen gün annemle tekrardan bu tatlı üzerine konuşunca kalktı yaptı sağolsun.
Bu sefer tutturdu tadını..
Çünkü annanemin bir ölçüsü yoktu, göz kararı katıp karıştırır her seferde de aynı lezzeti yakalardı..
Bu tatlının şekerini çok koyarsanız içinizi bayar, az koyarsanız su tadı gelir..
Unu fazla kaçarsa taş gibi olur...
O yüzden ölçüsü çok önemlidir...
Annem neyseki en sonun da tutturdu ölçüsünü bende kaydettim hemen ve sizlerle paylaşmak istedim
Unutmadan annanem bu tatlıyı mutlaka zeytinyağıyla yapardı...
Zaten tadına tat katanda odur ;) 
Bu arada asıl adı asude olan bu tatlıya annanem hasuta derdi..


MALZEMELER:

1su bardağından 1 parmak eksik zeytin yağı
1,5 su bardağı toz şeker
2,5 kahve fincanı un 
3 su bardağı su 

YAPILIŞI:

Yağı ve şekeri tencereye alıp kısık ateşte şeker eriyip karamel olana kadar karıştırarak bekletin.
Unu ayrı bir kasede suyla açın.
Şeker karamel onlunca unlu suyu ekleyip karıştırarak pişirin.
Dikkat edin şeker çok sıcak olduğu için yanmayın.
Asude puding kıvamına gelince ocaktan alın ve kaselere pay edin.
İster sade ister fındık kırıyla beraber soğuk servis yapın.
Afiyet olsun

32 yorum:

  1. hiç tatmadım,çok değişik bir lezzet..ellerinize sağlık..sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. İlk gördüğümde domates çorbası sandım, vay be dedim, ne hoş kaselerde içiyorlar çorbayı:)
    Yapabilir miyim bilmiyorum ama annemlerin yanına gittiğimde denesem ne güzel olur, babamın gözüne girer puanları toplarım:)

    YanıtlaSil
  3. bunu bilmiyordum...
    ellerine sağlık canım...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Sanki benim anneannemle teyzemi anlattınız geçmiş günlere gittim.Hiç yemediğim bir tatlı.Çok güzel görünüyor.Ellerinize sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. bende ilk görüdüğümde çorba zannettim sonra tatlı olduğunu anladım:)hiç bilmiyorum bu tatlıyı eminim çok lezzetlidir..ellerinize sağlık..sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. süslemediğim için sanırım öyle gözüktü :)

      Sil
    2. biz hindistan cevizi ile süslüyoruz bunu

      Sil
  6. hiç yemedim vede duymadım.hatta resimde ilk çorba sandım..denemek isterim..sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. annem daha helva kıvamında yapar çok severim ellerine sağlık canım sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. anneme sordum
      o daha farklıdır dedi...

      Sil
  8. Bende ılk gördüğümde çorba sandım tarifi okuyunca tatlı oldugunu anladım.Un helvası gibi ama yapmak gerekli bu güzel tatlıyı.Annenin ellerıne saglık, anneannenede allahtan rahmet dılıyorum.

    YanıtlaSil
  9. Kayseride aside derler ve şeker yerine üzüm pekmezi kullanılır.Yerkende üzerine ılıkken tereyağı gezdirilir:)Ama bunu tabiiki en güzel yine büyükler yapıyor bizdede..Kayınvalidem yapardı ama aynı lezzeti ve kıvamı tutturan henüz olmadı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. buda farklı bir tarifmiş...hiç duymadım dolayısıyla da yemedim :)

      Sil
    2. ben de kayseriliyim, tam bizde buna aside derler diyecektim :) babaannem de yapardı annem ve halam da yapıyor bir keresinde ben de yapmıştım. pekmez koymadığımız zaman bu kadar koyu renk olmuyor bizimkisi daha beyaza yakın oluyor. siz şekeri fazla mı karamelize ettirdiniz acaba.

      Sil
    3. evet... oldukça renk değiştirmesi gerek ;)

      Sil
  10. vaaay ne degisikmis.. unu suda rahat cozebiliyor musunuz acaba, ben olsam topak yaparim diye dusunuyorum. siz ne dusunuyorsunuz bu konuda?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çırpıcıyla hemen açılıyor;)

      Sil
    2. annem yağda unu ve şekeri aynı anda kavurup sonra üzerine su döküyordu.

      Sil
  11. ne gördüm ne duydum ama denemek iserim... ellerinize sağlık ;)

    YanıtlaSil
  12. eski tarifleri unutmamak lazım sağlıklı ,doğal, kolay malzemeler,ellerine sağlık,anneanne rahmet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. az malzeme, çok lezzet ;)

      Sil
    2. aynen az malzeme çok lezzet. Ani bi misafir geldiğinde hemen sofraya konulabilir.

      Sil
  13. HASUTA BAYBURT'TA YAPILAN BİR TATLI TÜRÜDÜR. GÜZEL YAPMIŞSINIZ ELLERİNİZE SAĞLIK.

    YanıtlaSil
  14. Hasuta Bayburtta yaparlar. Ananneniz Bayburtlumuydu?

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...