7 Mart 2012 Çarşamba

KÖMBE


Merhaba....
Nasılsınız bakalım...
Nedendir bilmiyorum ama güzel bir heyecan var içimde
Kıpır kıpırım...
Aslında sıradan herzamanki bir gün işte....
Sabah annemle pazara gittik geldik, bu arada pazarlar sokak aralarından kalkıyormuş sanırım...
Aslında bi derece de doğru zira pazarın olduğu bir gün (Bahçelievler'in meşhur pazartesi pazarı) sanırım bir bey kalp krizi geçirmiş evinde ve de ambulans ulaşamamış...
Sonuçta pazarı kaldırdılar....
Herneyse ne olacaksa herkes için hayırlısı olsun.
Nerde kalmıştım
Haa sabah pazara gittik geldik
Alınanları yerleştir falan derken gözüme Demir tatlısının kalıbıyla birlikte gelen Kömbe kalıbın ilişti...
Bir baktım ki ben kömbeyi yapmaya başlamışım bile :)
Tarifi Emine Beder'in Pastalar&kurabiyeler kitabından aldım ve ben yarım ölçüyle yaptım.
Tarifte de ufak bir değişiklik yaptım..
Tarifte 1 çaybardağı süt ve karanfil tozu vardı.
Bizim evde de süt ve karanfil tozu yoktu ama karanfilin kendisi var :)
Kim dövecek onu şimdi kırk saat diyip yarım çay bardağı su kaynatıp içine bir kaç tane karanfil attım
Kokusunu verince suyu süzüp hamurun içine kattım
Oldu da bitti işte :)
Yarım ölçü malzemeyle 10 tane kömbe çıktı...
Kalıpsız yapacaksanız daha çok da çıkar tabikide
Kalıbım yok diye dert etmeyin
Çatalla üzerine desen verin olsun bitsin :)
Bu arada kömbe antakya'ya özgü bir tatmış.
Baharatlı tatları sevenler kömbeyi de çok sevecek eminim :)

Hadi bakalım malzemelerde ne varmış

MALZEMELER:

Yarım pkt. oda ısısında tereyağ
5 kaşık şeker
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı ince kıyım ceviz
1 kaşık hindistan cevizi
1 çay kaşığı kakule
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı mahlep
Yarım çay bardağı karanfilli su
1 pkt. vanilya
1 pkt. kabartma tozu
Un

Üzeri için:
Susam

YAPILIŞI:

Hamuru için gerekli olan malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın.
Hamurdan parçalar kopartıp hafifçe yuvarlayın ve kömbe kalıbına bastırın.
Kalıbı hafifçe sallayıp kurabiyenin düşmesini sağlayın.
Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
Üzerine susam serpin ve önceden ısıtılmış  180 dereceli fırında pişirin.
Soğuyunca servis yapınç

Afiyet olsun

30 yorum:

  1. benım cok merak ettıgım bır tarıf bu harıka gorunuyor ellerınıze sağlık

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık kömbe nefis görünüyor yanında çay ile çok güzel olur.Kömbe genelde bayramlarda yapılan ve uzunca bir süre durabilen kurabiyedir.Bana memleketimi hatırlattınız.görüşmek dilegiyle.sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben ilk kez yaptım ve yedim
      harika bir tadı var
      ağızda dağılıyor resmen

      Sil
  3. pazara gidenler için zor olacak

    benim kalıbım yok onu için hiç denemedim eminim güzeldir ellerine emeklerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kalıba gerek yok
      çatalla şekil verebilirsin üzerine ;)

      Sil
  4. süper bende kömbe tarifi arıyordum..bende birde bu hamurun içine konulan toz baharat karışımı var..ve tahta kaşığıda var..bir kez denemiştim hamurunu iyi tutturamamıştım..ama inşallah sizinkini deneyeceğim.ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emine beder'in kitabında bu baratahlar vardı..
      ama dün bi blogda zencefil ve zerdeçal da eklemişler...
      benim kurabiyelerim inanılmaz güzel oldu...
      Hiç bir baharatın birbirine baskın tadı yoktu..
      Dengeli bir oran verdiği içinde Emine Beder'e ayrıca teşekkürler :)

      Sil
  5. Elinize saglik olsun. Mutfakta careler bitmez.. Karanfilim dusuncesi iyi olmus..
    Sevgiler canim..

    YanıtlaSil
  6. Bunlar harıka olmuş,bu güzel lezzeti çok önceleri yemiştim bu kalıp olunca şekil çok daha guzel oluyor.Ellerıne saglık canım.

    YanıtlaSil
  7. kıyır kıyır çok güzel görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. BENDE BU KÖMBELERİN KOKUSU NEREDEN GELİYOR DEDİM
    MMM HARİKA
    :))

    YanıtlaSil
  9. İçindekilere bayıldım, denemem lazım hemen. Ama kalıbım olmadığı için dediğin gibi çatalla desen yapacağız artık :) Ellerine sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence de hemen dene boşver kalıbı :)

      Sil
  10. ohh miss gibi valla yenmez mi bu kömbeler eline sağlık

    YanıtlaSil
  11. ellerine saglik,cok da guzel gorunuyor,sevgilerimle kadinlar gunumuz kutlu olsun.

    YanıtlaSil
  12. canım ne güzel görüntü bu böyle. bence kalıpla güzel olmuş ellerine sağlık. bu arada kadınlar günün kutlu olsun. kocaman sevgiler

    YanıtlaSil
  13. çok güzel nefis baharatlar var içinde eminim pişerken evin içi misler gibi kokmuştur:)
    ellerine sağlk canım kalıptan bulunca hemen alıcam:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen öyle

      miss misss :)

      kalıbı bekleme hemen yap bence :)

      Sil
  14. memleketimin bu güzel bayram kömmbesini yapan arkadaşım anasıl iltifatlar etsem acaba..ellerin dert görmesin canım..kokusu ve bende hissettirdiği memleket hasreti geldi burnuma..sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yavaştan kızardım ama ben :)

      teşekkür ederim
      bende bayramlarda yapıcam artık inşaAllah

      Sil
  15. Denemeyi istediğim tarifler arasında bu kömbe..
    Kalıbım yok ama yinede deneyeceğim..
    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...