Merhaba...
Nasılsınız bakalım...
Son zamanlarda özellikle reklamlarda dikkati mi çeken bir şey var Ramazan ayı ve oruçla ilgili...
Bir yiyecek yada içecek reklamında iftar yapmak için top patlaması beklenir.
Halbuki dünyanın bütün toplarını patlatsalar, ezan okunmadan oruç açılmaz...
Yani demem o ki, neden o reklamlar da ezan okutmazlar da, top patlatırlar...
Hani herşey tv. den özellikle çocuklara aşılanır oldu ya, bu da beni düşündürüyor açıkçası....
Her neyse, gelelim yemeğimize...
Urfa'ya ait, oldukça hafif ve lezzetli bir yemek.
İçinde sadece 2 kaşık sıvı yağ var hepsi bu :)
Aslında bu yemeği hazırladıktan sonra kebapçı fırınlarına rica edip pişirilirse tadından yenmez :) toprak kap da lezzetine lezzet katar :)
Ben tabiki normal ev fırının da pişirdim...Ama bir dahakine karşı kebapçıya rica edicem:D
Nasıl yaptığıma gelince...
MALZEMELER:
5 adet orta boy kemer patlıcan
Yarım kg. köftelik kıyma
1 adet soğan
Tuz
Karabiber
Kırmızı pul biber
2 kaşık sıvı yağ
SOSU İÇİN:
1 kaşık domates ve biber salçası karışımı
Tuz
Karabiber
1 su bardağı su
YAPILIŞI:
Patlıcanları alaca soyup tuzlu suda bekletin.
Acı suyu çıkınca 2 parmak aralıklarla tam düşürmeden kesikler atın.
Kıymayı yoğurma kabına alıp üzerine rendelenmiş soğanı ve sıvı yağ hariç diğer malzemeleri katıp yoğurun.
Harçtan parçalar alıp patlıcanın kesik yerlerine doldurun ve tepsiye dizin.
Bütün malzeme bitince üzerine iki kaşık sıvıyağ sürüp önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 15 dakika köfteler hafif renk alana kadar pişirin.
Bu arada bir kasede salçayı suyla açın.
Tuzu ve biberi ilave edin.
Yarı kıvamda pişen patlıcanları fırından alıp üzerine sulandırılmış salçayı ekleyin ve tekrar fırına alın.
Yemek suyunu çekene kadar yaklaşık 20 dakika daha pişirin.
Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun
Ellerinize sağlık..hem göze hem mideye hitap eden bir yemek olmuş..
YanıtlaSilteşekkür ederim....
Silreklamlar konusunda sana katılıyorum,ben buralarda top patladığını bile duymuyorum,özellikle yapıyorlar bence,yemeğine gelince nefis görünüyor ellerine sağlık..
YanıtlaSilbende iyi niyet görmediğim için dile getirdim...
Siladı ilginç. lezzeti de eminim yerindedir. paylaşım için teşekkürler
YanıtlaSilben teşekkür ederim...
Silamanın ...
YanıtlaSildeğişik bir tarif olmuş...
ellerine sağlık canım...
sevgiler...
hem değişik hem hafif :)
Silçokgüzelgörünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilteşekkür ederim..
SilBu yemegi çoktandır yapmak istıyordum,burada da görunce yarına yapmak farz oldu.Ellerıne saglık görüntü harıka baktıkça bakasım geldi.
YanıtlaSileee sonuç ne oldu yapıldı mı yemek :)
SilDün akşam yaptım bu güzel yemegi evdeki herkes çok beyndı ve lezzetının farklı oldugunu söyledi.Paylaşımın ıcın çokkk tşk ediyorum.
Silekmeği suyuna bandıra bandıra yiceksin canım :)çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık..
YanıtlaSilbende aynen öyle yaptım :)
SilPatlıcanlı yemekleri çok seviyorum. Bu yemeğin ismi değişikmiş. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilteşekkürler...
SilŞeklinden almış adını herhalde. Bugün çoğu blogda patlıcanlı paylaşımlar var. Hepsi de fırın yemeği olarak. Sıcaklar bu yöne çekti . Elinize sağlık.
YanıtlaSiltam mevsimi hemde çok çeşidi olduğu için sıkça pişiyor sanırım patlıcan
SilÇok güzel mis mis... ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilteşekkürler...
Silsunumu çok şık... ellerinize sağlık ;)
YanıtlaSilpatlıcanla yapılan herşeye varııııııııııııım.
YanıtlaSilbende :)
SilBu kebabın da türü türlü ismi var. Bana patlıcan olsun da nasıl olursa osun:)
YanıtlaSilEllerine sağlık canım..
diğer isimleri ne ola ki ??
SilNefis bir kebap tarifi. Ellerine sağlık canım, sevgiler...
YanıtlaSilteşekkür ederim...
Sil