31 Temmuz 2012 Salı

BELİ KIRIK

Merhaba... 
Nasılsınız bakalım...
Son zamanlarda özellikle reklamlarda dikkati mi çeken bir şey var Ramazan ayı ve oruçla ilgili...
Bir yiyecek yada içecek reklamında iftar yapmak için top patlaması beklenir.
Halbuki dünyanın bütün toplarını patlatsalar, ezan okunmadan oruç açılmaz...
Yani demem o ki, neden o reklamlar da ezan okutmazlar da, top patlatırlar...
Hani herşey tv. den özellikle çocuklara aşılanır oldu ya, bu da beni düşündürüyor açıkçası....

Her neyse, gelelim yemeğimize...
Urfa'ya ait, oldukça hafif ve lezzetli bir yemek.
İçinde sadece 2 kaşık sıvı yağ var hepsi bu :) 
Aslında bu yemeği hazırladıktan sonra kebapçı fırınlarına rica edip pişirilirse tadından yenmez :) toprak kap da lezzetine lezzet katar :) 
 Ben tabiki normal ev fırının da pişirdim...Ama bir dahakine karşı kebapçıya rica edicem:D 

Nasıl yaptığıma gelince...

MALZEMELER:

5 adet orta boy kemer patlıcan 
Yarım kg. köftelik kıyma 
1 adet soğan 
Tuz 
Karabiber 
Kırmızı pul biber
2 kaşık sıvı yağ

SOSU İÇİN:

1 kaşık domates ve biber salçası karışımı 
Tuz 
Karabiber
1 su bardağı su 

YAPILIŞI:

Patlıcanları alaca soyup tuzlu suda bekletin.
Acı suyu çıkınca 2 parmak aralıklarla tam düşürmeden kesikler atın.

Kıymayı yoğurma kabına alıp üzerine rendelenmiş soğanı ve sıvı yağ hariç diğer malzemeleri katıp yoğurun.
Harçtan parçalar alıp patlıcanın kesik yerlerine doldurun ve tepsiye dizin.
Bütün malzeme bitince üzerine iki kaşık sıvıyağ sürüp önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 15 dakika köfteler hafif renk alana kadar pişirin.

Bu arada bir kasede salçayı suyla açın.
Tuzu ve biberi ilave edin.
Yarı kıvamda pişen patlıcanları fırından alıp üzerine sulandırılmış salçayı ekleyin ve tekrar fırına alın.
Yemek suyunu çekene kadar yaklaşık 20 dakika daha pişirin.
Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun

29 yorum:

  1. Ellerinize sağlık..hem göze hem mideye hitap eden bir yemek olmuş..

    YanıtlaSil
  2. reklamlar konusunda sana katılıyorum,ben buralarda top patladığını bile duymuyorum,özellikle yapıyorlar bence,yemeğine gelince nefis görünüyor ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende iyi niyet görmediğim için dile getirdim...

      Sil
  3. adı ilginç. lezzeti de eminim yerindedir. paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. amanın ...
    değişik bir tarif olmuş...
    ellerine sağlık canım...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. çokgüzelgörünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Bu yemegi çoktandır yapmak istıyordum,burada da görunce yarına yapmak farz oldu.Ellerıne saglık görüntü harıka baktıkça bakasım geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eee sonuç ne oldu yapıldı mı yemek :)

      Sil
    2. Dün akşam yaptım bu güzel yemegi evdeki herkes çok beyndı ve lezzetının farklı oldugunu söyledi.Paylaşımın ıcın çokkk tşk ediyorum.

      Sil
  7. ekmeği suyuna bandıra bandıra yiceksin canım :)çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  8. Patlıcanlı yemekleri çok seviyorum. Bu yemeğin ismi değişikmiş. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Şeklinden almış adını herhalde. Bugün çoğu blogda patlıcanlı paylaşımlar var. Hepsi de fırın yemeği olarak. Sıcaklar bu yöne çekti . Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tam mevsimi hemde çok çeşidi olduğu için sıkça pişiyor sanırım patlıcan

      Sil
  10. Çok güzel mis mis... ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  11. sunumu çok şık... ellerinize sağlık ;)

    YanıtlaSil
  12. patlıcanla yapılan herşeye varııııııııııııım.

    YanıtlaSil
  13. Bu kebabın da türü türlü ismi var. Bana patlıcan olsun da nasıl olursa osun:)

    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  14. Nefis bir kebap tarifi. Ellerine sağlık canım, sevgiler...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...