Merhaba....
Nasılsınız bakalım...
Demir tatlısını çok önceleri duymuştum
(Erzurum yöresine ait bir tatlı)ama hiç yememiştim.
Nasip değilmiş ki ilgimi hiç çekmemişti.
Sonrasında bilimum araştırmalarım sonucunda demir tatlısının başrol oyuncusuna kavuştum.
Biraz evvel de denedim bu tatlıyı.
Şerbet yapmaya üşendiğim için pudra şekeri serptim üstüne.
Zaten tarifte de purda şekeriyle de olur diyordu.
Çok lezzetli ve hafif bir tatlı oldu.
Bildiğin çıtır çıtır yani :)
Ben orjinal tarifin 1/4'ünü yaptım
Epeyce de çıktı...
Malzemeleri de kendi yaptığım ölçüde yazıcam...
Ha bu arada nesne-i şahane mi tanıştırıyım sizlere :)
Bu güzel şekiller bu demirin eseri :)
3 farklı şekli var araştırdığım kadarıyla ben en güzelini aldım :D
Bakalım nasıl yaptım :)
MALZEMELER:
1 yumurta
1 tepeleme yemek kaşığı nişasta
1 çay bardağı su
Yarım su bardağı un
1/4 pkt. kabartma tozu
Üzeri için:
Pudra şekeri
Kızartmak için:
Sıvı yağ
YAPILIŞI:
Hamur için gerekli olan malzemeleri derin bir kapta karıştırın.
Krep hamurunda bi tık daha cıvık olacak
Sıvı yağı derin bir tavada kızdırın.
Kızdığını anlamak için hamurdan bir çimdik yağa atın.
Hamur yukarı çıkıyorsa yağ kızmış demektir.
Demiri yağa batırıp iyice kızmasını sağlayın.
Kızan demiri hamura batırın. ( hamur demirin yarısında olsun)
Sonra demiri kızgın yağa batırın.
Çatalla hafifçe oynatarak hamurun yağa düşmesini sağlayın.
Hamur kızarınca servis tabağına alın.
İlk sıcaklığı çıkınca purda şekeri serpin
Soğuyunca servis yapın.
Afiyet olsun...
Madem taze taze demir tatlısı yapıldı ben de taze bir yorum yazayım :) Nefis bir şekli var, ama yemek nasip olmadı şimdiye kadar. Bu demirlerden ben de almak istiyorum.. Umarım bulurum biryerlerde..
YanıtlaSilEllerine sağlık canım..
şimdi bu demirle tuzlu bişeyler yapmak istiyorum
Silbakalım nasıl olacak :)
facebook ta demir tatlısı kalıbı diye arattım ve kalıba nihayetinde 7,5 tl ye ulaştım. tavsiye ederim
Silhttp://demirtatlisikalibi.blogspot.com.tr/
Sildemir tatlısı kalıbı için
ÇOK FARKLI VE NEFİS OLMUŞ...
YanıtlaSilŞöyle icatlar çıkarıp beni çileden çıkarmayın, ondan sonra yapmaya kalkıyorum, sonuç fos, nesne-i şahaneler elimde kalıyor, bir şey değil mutfakta boşu boşuna yer kaplıyor.
YanıtlaSilYapmayın böyle şeyler gözünüzü seveyim :D
bende bugün ilk kez denedimm
Sililk iki tatlı boşa gitti
amannnn boşuna almışım demeye başladım ki
tatlıların şekli düzgün çıkmaya başladı :)
Canım merhabalar tatlı için eller,ine sağlık.bu güzel tatlıyı çok önceleri sipariş üzerine yaptırdığım kalıbıyla defalarca yapmıştım ama bir gün bakıcı hanım ıslak ıslak unutmuş farketmemişiz, paslanınca kaldırıp attım bir daha da kalıp bulamadım gerçekten pratiğini alınca çok çabuk yapılan ve çok lezzetli bir tatlı oluyor bulursam gözü kapalı alacağım sen nereden aldın ?bu konuda yardımına ihtiyac vaaaaarr..
YanıtlaSilaslında kalıp yıkanmıyormuş
Silbende demin yıkadım ve iyice kuruladım
bundan sonra yaparsan yıkamıcam bende
bana arkadaş yolladı.
ama internet sitelerinde var oralardan temin edebilirsin
bende erzurumluyum ama hiç yemedim:( bu ne enfes birşey olmuş allahım:))
YanıtlaSilaleti nerden aldın cnm?
benim annem de erzurumlu ve ilk kez duymuş bu tatlıyı :)
Silbana arkadaş yolladı ;)
Annem erzurum donusu aldi kalip cnm solugu burada aldim is basindayim ama nisasta kalmamis:( o gevrek yapar sanirim onsuz deniycem cok heycanliyim:))
Silne kadar güzel bir görüntü canım.çok şık olmuş tatlılar.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilBencede cok güzel görünüyor ellerine saglik afiyetler olsun.
YanıtlaSilcanım sağolasın, face,msn ve bloğumun şifreleri hep aynıydı çok unutkanım çünkü bu bana ders oldu
YanıtlaSilgeçmiş olsun canım
Silellerine sağlık bu tatlının görüntüsü harika ama kalıbını bulamıyorum bi türlü:))
YanıtlaSilnette satış yapan siteler var ;)
Silİlk defa duyuyorum bu tatlıyı,görüntüsü süper...
YanıtlaSilEminim lezzeti de öyledir,ellerine sağlık canım,bu aletten bulur bulmz denemem lazım..
sevgiler...
annem erzurumlu o da ilk kez duydu ve yedi bu tatlıyı
Silşerbetlisi daha güzel olur eminim
bende görmüştüm görünce hatırladım şerbetlide güzel olur ellerine sağlık....
YanıtlaSilteşekkürler...
Silofff süper ya, ben de o kalıptan istiyorummm... :)
YanıtlaSilvalla bence de hemen al bi tane
SilELLERİNE SAĞLIK CANIM
YanıtlaSilÇOK ÖZEL BİR TATLI
:))
teşekkür ederim :)
SilYok artık diyorum Reyyan.. Bu ne yaaa ... Tam ağzıma layık. Çıtır çıtır olduğu belli. Ama şerbetlisini de çok severdim ben kesin..
YanıtlaSilyarında şeretlisini yapıcam inşaAllah :)
Silçıtır çıtır görünüyor gerçekten, nefis, ellerine sağlık.
YanıtlaSilaynen öyle çıtır çıtır oldu
Silteşekkür ederim
ne güzel bir şey olmuş bunlar şekilleri çok güzel :)
YanıtlaSileminim çok lezzetlidir ellerine sağlık canım sevgiler
ilk ikisi ziyan olsa da sonrakiler güzel oldu
Silhoooppp hemen düştü yağa
teşekkür ederim
Bir kaç yıl önce annemlerin kursunda Erzumlu bi teyze kursda hem yapmış hem de demiri satmıştı. niyeyse almamıştım:) ama Eminönünde satılıyor..
YanıtlaSilpek güzel ve çıtır görünüyor.eline emeğine sağlık..
merak edenler eminönüne gitmeli o halde :)
Silgerçekten degişik bir tatlı imiş.acaba kalıp olmadan yapılabilme ihtimali varmıdır.ve kalıbı nereren aldın.ellerine saglık.
YanıtlaSilkıvamı biraz cıvık olduğu için lokma gibi dökümlez ama başka bir kalıpla yapılır mı bilmiyorum
Silbana arkadaş yolladı ama nette ve eminönünde satışı varmış canım
Çok beceriklisiniz MAŞAALLAH ellerinize sağlık çok güzel görünüyorlar, bende demir de olsa yapamam heralde :)
YanıtlaSilyaparsın canım ya çok kolay :) maharet istemiyor yani :)
Silteşekkür ederim
Ellerine sağlık.Çok sevdiğim ve çok şık ve hafif bir tatlı bende yapıyorum ama
YanıtlaSilsizinki nin malzemeleri farklı birde sizinkiyle denemeliyim bakalım aradaki fark nedir görüntü aynı sevgiler
bende sizin tarifi merak ettim şimdi :D
Silteşekkür ederim
Çok güzel bır tatlı olmuş ellerıne saglık.Benım çocuklugumda bu gibi aparatlar vardı annem yapardı.Senın yaptıgın gibi üstüne şeker serperdı ve çokkk severek yerdık.Sızlerede afıyet olsun.Güzel bır hafta sonu dılıyorum.
YanıtlaSilcok ilgincmis
YanıtlaSilafiyet olsun canim..
ilginç ve çok kolay ve çok lezzetli :)
Silbir Erzurumlu olarak hiç bilmem bu tatlıyı geçen aylarda komşum yapıp göndermişti kalıbı alarak en kısa zamanda yapıyorum afiyetle
YanıtlaSilsevgiler
annemde erzurumlu ama oda bilmez bu tatlıyı
Silsayemde o da yedi :D
ilk defa gördüm ve çok beğendim ellerine sağlık reyyancığım nefis olmuş sevgiler...
YanıtlaSilşerbet yerine pudra şekeri kullanmak çok daha güzel olmuş :) görüntüsü harika, başrol oyuncusuna bir yerlerde denk gelirsem bu tarifi deneyeceğim, ellerinize sağlık
YanıtlaSilben şerbetliyi daha çok sevdim :)
SilCanım çok farklı ve leziz bir tatlı ellerine sağlık bende beklerim sevgiler.
YanıtlaSilteşekkür ederim :)
Sildenemek istediğim bir tarifdi ama şekil vermek için demirini bulamamıştım ellerine sağlık arkadaşım çok güzel görünüyor.Sevgiler
YanıtlaSilnette online satışı var canım bulabilirsin ;)
Silteşekkürler...
Ellerinize sağlık.Nefis görünümlü bir tatlı olmuş.Sevgiler:)
YanıtlaSilÇok ilginç.
YanıtlaSilGörüntü muhteşem doğrusu..ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilHiç görmemişim, duymamışım ben bunu. Ama şekli ilk gördüğümde aa ne kadar güzelmiş dedim :) Ellerine sağlık valla bayıldım
YanıtlaSilbenim marifetli arkadaşım yine döktürmüşsun emeğine ellerine sağlık pazartesi görüşürüz inşallah
YanıtlaSilBanu ablaaaa sen misin :)
SilEllerine sağlık arkadaşım bende merak ettim bu tatlıyı denemek isterim öncelikle aparatı temin etmek gerekiyor sanırım:)Eminönü'nde satılıyormuş tam olarak neresinde acaba bilen arkadaşlardan ricam
YanıtlaSilCanlar ya gercekten yerini bilen varsa lütfen paylasabilirmi, eminönünde tam olarak neresi? :)
YanıtlaSilArkadaşlar eminönü'nde sobacilar diye sorun, baştan 5.dükkanda buldum ben:)darısı size
YanıtlaSilKaliplara 0537 432 33 90 bolu telefon aranarak erzurumdan temin edebilirsiniz..
YanıtlaSilBu tatlı bizim ailemizin çocukluğumdan itibaren bildiğim
YanıtlaSilVe yapılan bir tatlıdır.bu tatlının özelliği Demir döküm
Olması gerekiyor.ve kalıbın kızartma işlemi bitikten sonra
Zeytinyağı bulunan bir kavanoza batırılarak içinde yani
Yağın içinde saklanması gerekiyor.kavanozda bir foşete konup ağzı bağlanıp dökülmeyecek bir şekilde karanlık
Bir yerde saklanıyor.tekrar kullanıcağınız zaman çıkarıp kullanıyor iş bitince yıkamadan gene aynı kavanozdaki
Yapın içine bırakıp saklıyorsunuz.
Kalıba gelince mutlaka Erzurum’dan getirtin .çünkü
Bunların özel yapım ustaları orda.Başka yerlerde satılanlar asla orijinali gibi işlem görmüyor.