Birgün halife Me'mûn kendisine sert ve acı bir dille nasihat eden birine şöyle cevap vermiştir.
'' Biraz halim-selim ol.Allahü Teâlâ sendendaha hayırlı olan Hz. Musa'yı, benden daha şerli olan firavun'a gönderirken yumuşak konuşmasını tenbih ederek:
'' Firavun'a gidin, çünkü o azdı(ilahlık idda etti). Ona yumuşak sözle nasihat edin,olur ki nasihat dinler ve korkar( Taha suresi-43-44) buyurmuştur.
Her konu da yumuşak huylu olmak, kızmadan, bağırmadan, karşıdakini aşağılamadan nasihat etmek, derdimizi anlatmak,çocuğumuza terbiye verirken, eşimize sıkıntımızı v.s anlatmak isterken yumuşak davranmak bizi amacımıza ulaştırır.
******
Yumurtalı kısır....
Çok seneler önce bir tv programında öğrenmiştim.
Sanırım Gaziantep'e yada Urfa'ya ait...
İlk baştan amann nasıl olur ki bu diyip ön yargıyla bakıp, sonrasında o ön yargıyı kırıp deneyince çok hoşuma giden bir salata artık...
Yapması da çok kolay.
Ben biraz acı yapıp çayıma eşlik ettiriyorum.
Acısı kulaklarımdan çıkıyor sonrasında reflüm bağırıyor ama ne yapalım arada birden bişey olmaz İnşaAllah :)
MALZEMELER:
2 su bardağı kısırlık bulgur
1 orta boy kuru soğan
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 kaşık biber salçası
1 kaşık domates salçası
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı pul biber
Yarım demek maydanoz
1 demet taze soğan
2 adet yumurta
Tuz
YAPILIŞI:
Bulguru bir tencereye alıp yıkayın ve suyunu süzün.
Ocağa alıp çok kısık ateşte bulgurların şişmesini sağlayın ( yaklaşık 10 dakika da şişiyor zaten, ama ara sıra karıştırn ki dibine tutmasın)
Kuru soğanı yemeklik doğrayın ve sıvı yağda kavurun.
Salçaları ekleyip karıştırın.
Salçalı soğanı şişen bulgurlara ilave edip bulgurlar kırmızı olana kadar iyice karıştırın.
Baharatlarını ve tuzu ilave edip karıştırın.
Yumurtaları bir kaseye kırıp iyice çırpın.
Yağsız teflon tavada sürekli karıştırarak pişirin. ( parça pinçik olması için sürekli karıştırılması gerekiyor)
Pişen yumurtaları, ince kıyım taze soğan ve maydanoz'u da ilave edip çok ezmeden harmanlayın.
Ilık yada soğuk servis yapın
Afiyet olsun
Hayırlı Cuma'lar....
kısırı zaten çok severim.yumurtalısıda ayrı bir güzel olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilteşekkür ederim
Silyumurtalı hiç denememiştim enfes görünüyor:)
YanıtlaSilbende o programda görene kadar bilmezdim yumurtalı kısırı ama güzel oluyor gerçekten de
SilPek sevmezdim ama bu aralar canım hep kısır çekiyor, lakin bir türlü o bulguru tane tane yapamıyorum, hep lapa oluyor, dur ağlamaya gidiyorum böhüüüü :) Ellerine sağlık, afiyet olsun, bnim yerime de yeee :D
YanıtlaSildemleme şeklinde şişirirsen bulguru tane tane oluyor ;)
Silağlama kız gel ben yapim sana beş dakka da :)
urfaya ait :) aslı yumurtalı köftedir bulgur sıcak suyla şişirilerek değilde normal suyla yoğurularak yumuşatılır sonra yağda kızarmış yumurtayla karıştırılıp türlü çeşit yeşillikle yenir ben en çok cacıkla severim bu şeklide güzeldir eminim bir urfalı olarak gurbet elde çok özlediğim bi lezzeti hatırlattınız elinize sağlık sevgiler.
YanıtlaSilfatoş
yumurtalı köfteyi yaparım ama kısırla hiç denemedim
YanıtlaSilbak şimdi merak etim tadını
duyduğum bir lezzet ama,yumurtanın nasıl bir tat vereceğini kestiremiyorum pekk:)
YanıtlaSilellerine sağlık canım..
huzurlu hafta sonları...
ilk defa duydum ama anlatmana bakilirsa guzel bir lezzet oluyor.gerci gisiri okadar seviyorumki hrhalde yumurtalisini da yerim .ellerine saglik,sevgilerle,hayirli cumalarin olsun.
YanıtlaSilbende yumurtalı köfte biliyorum ama kısır hiç duymamıştım ama dediğin gibi deneyip tadına bakmak lazım ellerine emeklerine sağlık...
YanıtlaSilMerhaba, un grand merci pour avoir visité mon blog. Ton blog est superbe et appétissant !!! Comme on dit en France, il m'a donné l'eau à la bouche, cela veut dire qu'il donne envie de goûter tous tes plats !!
YanıtlaSilA très bientôt, Fanny
Kısır dedinmi akar sular durur. Bir nevi milli yemeyimiz dir kendisi :Her kadın toplantılarında vaz geçilmez baş tacımızdır :) ellerine sğalık canım
YanıtlaSilReyyan'cığım, ellerine sağlık, çok enfes görünüyor. Hep merak ediyorum ben de yumurtalı kısırın tadını. Hemen denemem lazım :) Sevgiler.
YanıtlaSilÇok severim bu tadı, beni eskilere götürdü.Arkadaşımın annesi nefis yapardı, tarifi hep öğrenmek isterdim. Anlattığınız kadarıyla bütün püf noktası yumurtayı devamlı karıştırıp, pişirmekmiş.
YanıtlaSilTeşekkürler
yazınız ve sunumunuz çok güzel
YanıtlaSilçocukken gittiğim hatay'da yemiştim bu şekilde gerçekten lezzetli ellerinize sağlık...
YanıtlaSilasla hayır diyemeceğim bir lezzet ellerine sağlık çok güzel görünüyor
YanıtlaSil