5 Kasım 2013 Salı

ERZURUM TİRİDİ



Merhabaaaa :) 
Nasılsınız bakalım.... 
Eskisi kadar vakit ayıramıyorum bloğa farkındayım :(
Ama ara sıra takip ediyorum yaptıklarınızı.... :) 
Hazır pc'nin başına oturmuşken tam kış aylarına yakışır bir tarif veriyim sizlere dedim 
İyi ettim dimi :) 
Anne tarafım erzurumlu benim...
Ve bu yemek bizim evde kış boyu sürekli pişer... 
Hatta annem özleyince yazında pişiriyor :D
İster ana yemek olarak,  ister çorba olarak ikram edebilirsiniz... 
Hem besleyici, hem doyurucu... 
Bu kadar övgüden sonra geçelim tarife... 
Bu tarifin olmassa olmazı 1 çay kaşığı iç yağ... 
Yemeğin tadını inanılmaz farklı ve lezzetli yapıyor...

MALZEMELER:

1 adet soğan 
1 çay bardağı sıvı yağ (yada iki kaşık tereyağ) 
1 çay kaşığı iç yağ 
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek 
Yarım su bardağı haşlanmış kuru fasulye 
Yarım çay bardağı kalın bulgur 
2 kaşık salça ( domates biber karışımı olursa daha güzel olur) 
1 adet arnavut biberi
250 gr. haşlanmış dana eti ( isteğe bağlı) 
2 adet orta boy patates
Tuz 
Pul biber 
Nane
Su 

YAPILIŞI:

Sıvı yağı ve iç yağını tencereye alıp orta ateşte iç yağın erimesini sağlayın.
İç yağ tamamen eriyince içine yemeklik doğranmış soğanı ekleyip kavurun.
Eğer et kullanacaksanız eti ilave edip kavurmaya devam edin.
Ardından salçasıyi ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
Kuru fasulye ve mercimeği ilave edip üzerini geçecek kadar su koyun.
Yarı kıvamda piştiğinde bulguru, küp doğranmış patatesi arnavut biberini tuzu ve pul biberi ilave edip patatesler yumuşayıp bulgur şişene kadar pişirin.
Yemek çok sulu kıvamda olmayacak.
Eğer çok yoğunsa biraz sıcak su ilave edebilirsiniz...
En son bir kaşık nane ilave edip sıcak servis yapın.
Afiyet olsun 


8 yorum:

  1. Gerçekten tam kış için ideal bir yemek. Sabah 1 kase içse insan akşama kadar enerjisi yeter. Paylaşım zamanlaması da çok uygun olmuş ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. "Sade suya tirit" derler, burdan mı geliyor acaba?
    Gerçekten de içindeki malzemelere bakınca ana yemek olacak kadar doyurucu gibi :)
    O değil de "kete" de yapıyor musunuz Reyyan? O nasıl güzel bişeydir yaaa ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yapmazmıyız :)
      birgün onunda tarifini paylaşırım inşallah :)

      Sil
  3. Cok güzel bir yemek olmus..ellerine saglik.sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Eh tabi oturdun takılarının başına,unuttun buraları :))
    Ellerine emeklerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hem öyle
      hemde pc de sorun var
      her zaman açmıyor neti
      tamire gitmesi lazım aslında :)

      Sil
  5. Harika gozukuyor.. Eline saglik olsun canim..

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...