8 Mart 2011 Salı

ELMALI KEK & PEYNİRLİ AÇMA

Gece rüzgarın uğultusuyla sürekli uyandım. Sabah da keyifsiz kalktım haliyle...
Kar yağmıştır ümidiyle de pencereyi  açıp dışarı baktığımda yaşadığım hayal kırıklığıda cabası oldu keyifsizliğimin...
Çok özlettin kendini kar nerdesin :)

****

Evi toparladım.Süpür sil derken öğlen oldu.
Sonra modelistlik kursunda çıkardığım kalıbı denemem gerekiyordu.
Dün almıştım amerikan bezini oturdum onu kestim diktim
Kol kısmını beğenmedim hocaya göstermem lazım yarın.
Bir ümit karı bekliyorum yağsa okullar tatil olsa, dolayısıyla bizim kursta...
Dersten kaytaran öğrenciler gibiyim :)

****

Bugün ki tarifler annemden...
Sabah kalktığımda hamur mayalıyordu.
Kahvaltıya yetişmedi ama öğlenden sonra çayında güzel gitti doğrusu...
Bunun yanında tatlı birşeyler yapmak lazım dedi ve elmalı kekini pişirdi.
Çok severim annemin elmalı kekini...
Anne elinden midir  bilmiyorum ama lezzeti harikaydı.

ELMALI KEK İÇİN MALZEMELER:

4 yumurta
200 gr.şeker
200 gr. un

Üzeri için:
2-3 adet elma
Tarçın
Pudra şekeri

YAPILIŞI:
Şekeri ve yumurtaları iyice çırpın.( annem o kadar çok çırptı ki bi ara mikser hiç susmayacak sandım :) )
Elenmiş unu ekleyip karıştırın.
26 cm. lik kek kalıbını( annemin kek kalıbı fi zamandan kalma aleminyum tepsidir:) ) yağlayıp tabanını unlayın.

Keki kalıba boşaltıp üzerini düzeltin.
Elmaları soyup dilimleyin ve kekin üzerine dizin.
Üzerine tarçın serpip 180 derece de önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Keki fırından alıp ılındırın ve üzerine purda şekeri serpin.
Soğuk olarak servis yapın.

Afiyet olsun.

* annem 200 gr. şekeri ve unu özel olarak tarttırmıştı bi gün.Ve onları kasesinde ölçtü.
Yani annem bir kase şeker ve bir kaseden biraz fazla un kullanıyor :) ama ölçü verirken 200 gr. olarak söylüyor.
Sizde  bu şekilde bir defalığa mahsus ölçtürüp sonra onu evdeki herhangi bir kapla ölçebilirsiniz.
Artık o kap sizin ölçü kabınız olur
*****

PEYNİRLİ AÇMA

MALZEMELER:

1 pkt. kuru maya
1 yumurta akı
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı ılık süt yada su
Alabildiği kadar un

İç malzemesi:
1 kase ufalanmış peynir
Maydanoz

Arasına sürmek için:
Yarım paket erimiş margarin

Üzeri için:
Pekmez

YAPILIŞI:

Hamuru için gerekli olan malzemeyi yoğurup ele yapışmayan bir hamur yapın.
Üzerini örtüp sıcak bir ortamda mayalandırın.
Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp erimiz margarin sürerek elinizle tatlı tabağı büyüklüğünde açın.

Kenar kısmını biraz içe katlayıp iç malzemesini ekleyin.
Hamuru rulo yapıp spiral şeklinde yuvarlayın ve  yağlanmış tepsiye dizin.


Açmaların tepsi mayasının gelmesini bekleyin.
Üzerine pekmez sürüp  200 derece de önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Ilık olarak servis yapın

Afiyet olsun



18 yorum:

  1. dünya kadınlar günün kutlu olsun.anneciginin ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  2. Anneciginizin o guzel ellerine saglik mamalar enfes gorunuyor gercekten...

    kalbi selamlarimla kardesim...

    YanıtlaSil
  3. CANIM ANNENİN ELLERİNE SAĞLIK İKİSİDE ÇOK GÜZEL OLMUŞ...

    YanıtlaSil
  4. canım ellerine sağlık her ikisi de çok güzeller:)
    bende yeni dönemde kursa gidicem çok hevesliyim bakalım:))

    YanıtlaSil
  5. Selam
    anneciğinin eline sağlık elmalı kek harika görünüyor malzemelere bakınca oldukca da hafif bir keke benziyor denenmeli
    açmalarda güzel ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. hmm ellerine sağlık harika hele açmalara bayıldım.

    YanıtlaSil
  7. yanınada tavşan kanı çay...ooh afiyetle :)
    kadınlar gününü kutlarım.

    YanıtlaSil
  8. annem hepinize teşekkür ediyor :)

    sizinde kadınlar gününüz kutlu olsun

    papatya68 kek çok hafif. içinde yağda olmadığı için kaloriside az :)
    sedo kız aynen öyle yaptım yanında çayla bi güzel gitti.

    YanıtlaSil
  9. Tarifler birbirinden güzel..
    Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  10. annenizin ellerine sağlık.elmalı keki bizde çok severiz ve sık yaparız.genelde kalmadığı için fotoğraflayamıyordum,geçen gün zor yakaladım:)

    YanıtlaSil
  11. ikisde çok güzel olmuş ellerinize sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Ellerine sağlık annenizin çok güzel görünüyorlar. Özellikle açmaya bayıldım, tarifi not ettim. sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. her ikisinide cok lezziz görünüyor canim! ellerinize, emeginize saglik! kocaman sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. merhaba arkadasim, tarifin icin cok tsk.ler ama burdaki tarifleride görünce canim cekmedi diyemem:)
    birbirinden güzel tarifleri kacirmayin yarin basliyor 63 etkinligimiz:)

    YanıtlaSil
  15. annenizin ellerine saglik
    her ikiside enfes görünüyor
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Hımmm nefis görünüyorlar bunlar hele açmaya bayıldım,hemen kopyaladım tarifi,mutlaka deneyeceğim....
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. Kekin sadece yumurta ve şekerle yapılması çok ilginç geldi bana.Ne süt ne yağ ne kabartma tozu:)üzelmiş anneciğinin ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  18. yemek vakti/aylin evet kek sadece bu üç malzemeden yapılıyor bütün püf çok çırpmakta
    dedim yaa bi ama mikser susyamacak sandım :)

    hatta annem bu ölçülerle rulo pasta yapıyor. hamuru fırın tepsisine yayıp pişiriyor

    harika bi lezzet oluyor.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...