26 Eylül 2011 Pazartesi

LUTENİTSA


Bu sene bana ne oldu bilmiyorum :)
Sürekli bir kış hazırlığı isteği var. Yaşlandım ben  belli :)
Önceden annem yapar ben bi güzel yerdim.
Gerçi herşeyi mevsiminde yeme taraftarıyım ben.
Dondurucuyu tıkabasa yaz sebzeleriyle doldurmaya da karşıyım.
Yazın sebze,kışın bakliyat yemek lazım dimi ama :)
Bizim dondurcu da  bir iki paket bezelye ( salatalara ilave için), 2 paket bamya( reflüm beni sinir ettiği zamanlarda yemek için ) bir iki pakette vişne var( bu sene yok ama :) )
Bizim dondurcuda bi dolu ekmek var, babama fırından ekmek al dediğimize sanki evde ordu varmış gibi alır :)
3 kişiyiz toplam.
Atacak değiliz yaa, doğru dondurucuya :)
Amannn konuyu nereye getirdim hee:)
Bize ne senin dondurcundan demeden kimse ben asıl konuma döneyim :)

Kışın, kahvaltı sofralarında değişik soslar ekmeğimin üzerine sürüp yemeği çok severim.
Ekmek te fırınlamşsa ımmmmm miss gibi olur :)

Lutenitsa da bu amaçla yapılmış ama  kış gelmeden biten balkan ülkelerinde yapılan bir sos :)
Bu sosu ayrıca makarna soslarında, değişik salatalarda sos olarak da kullanabilirsiniz.
Hadi artık ben tarifi veriyim sizde yapın :)



MALZEMELER:

4 kg. etli domates
2 kg. salçalık kırmızı biber
1 kg. patlıcan
Yarım kg. havuç
Yarım baş sarımsak
Yarım su bardağından biraz fazla zeytinyağ
2 çay bardağı sirke
Tuz

YAPILIŞI:

Patlıcanları ve biberleri közleyip kabuklarını soyup küçük küçük doğrayın.
Domateslerin kabuklarını soyup doğrayın ve tencereye alın.
Havucu rendeleyin. domateslerin üzerine aktarın.
Közlenmiş patlıcanları, biberleri  ve sarımsakları da ilave edip ara sıra karıştırarak domatesler suyunu çekene kadar pişirin.
Domatesler suyunu çekince belender dan geçirin.
Zeytin yağ, sirke ve tuzunu ekleyip sirke suyunu çekene kadar pişirin.
Sıcakken kavanozlara alıp ağzını sıkıca kapatın ve kavanozu ters çevirin.

Kışın sıcacık ekmeğinize sürüp afiyetle keyfine varın :)

Haa bu arada eğer biberleriniz acı değilse pişme sırasında biraz pulbiber ilave edebilirsiniz :)


28 yorum:

  1. Maşallah. çok marifetlisiniz. sizden ne güzel tarifler ögreniyorum. afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  2. :)) GÜzel tarif deniycez efendim bende cevizlisini yaptım oda yakındır atmam tarifini :))

    YanıtlaSil
  3. hiç bilmediğim bir tarif bu, denicem inşallah, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Bende seviyorum kis hazirliklarini ama türkiyede degilim eger türkiyede yasasaydim kesinlikle yapardim bende...

    YanıtlaSil
  5. Ay çok güzeeeel,renge bakarmısınız.Çok severim böyle soslar,ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  6. Kızarmış ekmeğin üzerind eyemek isterdim bu lezzeti..
    Çok seveceğime eminim.
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel ve bır odara lezzetli bır sosa benziyor.ellerınize saglık kışa baya hazırlık yapıldı.

    YanıtlaSil
  8. Oldumu şimdi bu reyyancığım, aç aç uyuyacak biri için. ve bu şahıs bu tarz soslara hasta ise.. (şaka bir yana resimleri çok güzel çekmişsin ellerine sağlık)

    YanıtlaSil
  9. demek ki kışa Sen'deyiz :)

    YanıtlaSil
  10. şimdi bamyaları buzdolabına koydum :)oda yarısı hani bu aralar bende kışlık hazırlıyorum ,bamyaları konserve almayacagım taze fasulyeyide ,domateside :)neler yapmışım sen anla ,kolay degil. bugun 3 kılo bamyayı nasıl ayıkladım bir Allah bir ben bilirim :)bloglara ugrayamaz oldum ,kolay gelsin

    YanıtlaSil
  11. tarifide tetem yapardı :)bende not alacagım bir yere ,yarın öbür gün muhakka lazım olacak ellerine saglık tadı harikadır

    YanıtlaSil
  12. Bir de yine Makedonya taraflarına ait Ajvar sos var. Ajvar sosunda da patlıcan ve kırmızı biber közleniyor. Sarımsak ve domates konuluyor. Sadece Lutenitsadaki havuç yok. Bir de daha kıvamlı oluyor.
    Ellerine sağlık Reyyan...

    YanıtlaSil
  13. şimdi gelip geçerken, şu en sevdiceğim güzelliğe bir selam verilmezmi
    :)

    YanıtlaSil
  14. Hülya, teşekkür ederim ne mutlu bana :)

    YanıtlaSil
  15. Senem, cevizli olanı annem yapıyor
    onun sarımsağı pişmediği için ben yiyemiyorum ama :)

    Tarifi bekliyorum sen nasıl yapıyosun bakalım :)

    YanıtlaSil
  16. Noblesse, bende yeni öğrendim sayılır :)

    Kış için yaptım sorsan ama kış gelmeden bitti :)

    YanıtlaSil
  17. Nesliname, aslında değişik soslar yapabilirsin ama tabii yaşadığın ülkenin şartlarını bilmediğim için yorum yapamıcam

    YanıtlaSil
  18. Limon çiçekleri, bende bayılırım :)

    YanıtlaSil
  19. Hayat cafe,bak şimdi ağzımı sulandırdın :)

    YanıtlaSil
  20. Muazzez, bu sene ne oldu bana bilmiyorum ama sürekli bir kış hazırlığı yapmak istiyorum..

    çok sevdim ben bu işi
    İnanırmısın gece yatarken yarın acaba ne sosu pişirsem diye düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
  21. Sedo Kız, her zaman beklerim :)

    YanıtlaSil
  22. Dikiş dersi, ayyy o bamya ayıklamayı hiç sorma çok sinir bişey

    o yüzden ben çıktığı andan itibaren az az alıp yapıyorum ki afakanlar basmasın bana :)

    yaz sen tarifi lazım olur bigün ben gibi yaşlanırsan :)

    YanıtlaSil
  23. Yemek atlası, ben bu sosu yapmam mı :)

    Ufak çapta bi araştırma da yaptım :)
    Yarın pazara gidip alıyım malzemeleri

    İnşaAllah yapıcam :)

    YanıtlaSil
  24. Birdut masalı, oda sana aleyküm selam diyor :)

    YanıtlaSil
  25. Çok güzel bir sos tarifi.Makarnaya pek bi yakışır gibi geldi bana.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  26. yaptım ve buzdolabıma koydum.özledigim bir tattı bulgar göçmeni bir arkadaşımda yemiştim.nihayet tarifini sende buldum.nefis.ellerine saglık ve teşşükler.

    YanıtlaSil
  27. İsmi duyunca çok şaşırdım.Bulgaristan göçmeniyiz,ve tam da şu sıralar ki malum kırmızı biberin çoğaldı dönem olması itibari ile bizde bunu hazırlama telaşı sarar.Ama kocaman bir hafta sonu bunu hazırlamaya ayrılır.Bir kocaman.Her yıl neredeyse 100 kavanoz hazırlar,kışın da bayıla bayıla yeriz.Ama biz sirke ilave etmiyoruz,baharat atıyoruz.Kimyon,pul biber vs Sevgiler..

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...