Gripli bir İstanbul akşamından selamlar saygılar sevgiler efendim....
Nasılsınız bakalım...
Vakti zamanında, sevgili dedeciğim iftara bize gelmişti...
Ezan okunup orucumuzu açınca annem sırayla pişirdiği yemekleri ikram etti.
Sıra bu yemeğe gelince karadeniz yemeklerine alışık olan dedem,
Ooooo bizim gelin İstanbul yemeği yapmış dedi.
İstanbul yemeği nasıl oluyormuşki diye sorunca babam,
Aynen böyle afilli oluyor demişti :)
Bizim evde o gün bugündür bu yemeğin adı İstanbul yemeğidir...
Aslında bildiğiniz başamel soslu sebzeli tavuk işte :)
Hem o günleri yad etmek, hem de bilmeyenler için tarifini vereyim istedim...
MALZEMELER:
300 gr. but kısmından kuşbaşı doğranmış tavuk eti
2 patates
2 havuç
1 çay bardağı bezelye
1 adet kurusoğan
5 kaşık sıvıyağ
Tuz
Karabiber
Başamel sos için:
2 kaşık un
2 kaşık tereyağ
2 bardak süt
Tuz
İsteğe bağlı muskat rendesi
Üzeri için:
Kaşar rendesi
YAPILIŞI:
Soğanı yemeklik, havucu ve patatesi küçük küpler halinde doğrayın.
Sıvıyağı tavaya alıp soğanı ekleyin ve kavurun.
Ardından tavuk etlerini ilave edip rengi değişene kadar kavurun.
Patatesleri, havuçları ve bezelyeyi ilave edip kavurmaya devam edin.
Çok az sıcak su ilave edip suyunu çekene kadar pişirin.
En son tuzun ve karabiberi ekleyip karıştırın
Başamel sos için, yağı tencereye alıp eritin.
Unu ilave edip kokusu çıkana kadar kavurun.
Ardından soğuk sütü ilave edip sürekli karıştırarak göz göz olana kadar pişirin.
En son tuzu ve muskat rendesini ilave edip karıştırın.
Sosu tavuklu sebzelerle karıştırıp porsiyonluk güveç kaplarına pay edin.
Üzerine kaşar rendesi serpip önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun
çok güzel ve lezzetli görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilHatıraları olan yemekleri çok severim :)
YanıtlaSilEllerinize sağlık..