15 Şubat 2011 Salı

EKŞİLİ KÖY ÇORBASI & FIRINDA SEBZELİ TAVUK



En sevdiğim çorbalardan biri
Helede köfteleri önceden hazırlanıp atılmışsa dondurucuya yapımıda şip şak oluyor.
Bizim evin buzluğunda olur mutlaka acil durumlar için
Minik köfteler ve haşlanmış nohut,fasulye v.s
Bu çorba için iki çeşit köfte ve nohut kullandım ben
İsteyen sadece sadece birini de kullanabilir.

MALZEMELER:

Bulgur köftesi için:

! su bardağı ince bulgur
1 yumurta
2-3 kaşık un
1 su bardağı kaynar su
Tuz
Karabiber

Kıymalı köfte için:

100 gr. köftelik kıyma
Tuz
Karabiber

Ayrıca

 1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı ekşi yoğurt
( eğer yoğurdunuz ekşi değilse çorbanın pişme aşamasında limon suyu ekleyebilirsiniz)
1 yumurta
2 kaşık un
Aldığı kadar su
Tuz

Üzeri için:
2 kaşık tereyağ
Nane

YAPILIŞI:

Önce köfteleri hazırlayın (hatta biraz fazla hazırlayıp kalanı dondurucuya atın)
Bulgur köftesini hazırlamak için
Bulgurun üzerine 1 bardak kaynar suyu doküp ağzını kapatın ve bulgurların şişmesini sağlayın.
Bulgur şişip ılınınca içine diğer malzemeleri katıp yoğurun
Elinizi ıslatarak küçük köfteler yapıp unlu tepsiye dizin.

Kıymalı köfte için gerekli olan malzemeleri karıştırıp küçük köfteler yapın ve unlanmış tepsiye dizin.

Çorba tenceresinin içine 1 bardak yoğurdu, yumurtayı ve unu alıp çırpma teliyle iyice çırpın.
Ardından soğuk su ekleyip  (topak topak olmaması için soğuk su şart) sürekli karıştırarak orta ateşte kaynatın.

İçine köfteleri ve nohutu katıp köfteler pişene kadar sürekli karıştırarak pişirin.
Su ilavesi gerekiyorsa su ilave edin.
En son tuzunu ayarlayıp ocağın altını kapatın.

Tere yağını küçük bir kapta eritip kızdırın. Naneyi ekleyip karıştırın ve çorbanın üzerine dökün
Sıcak servis yapın

Afiyet olsun.

**********

FIRINDA SEBZELİ TAVUK

Biraz uğraştırmalı gibi gözüksede çok çabuk oluyor bence
Ve de misafirlerinize ikram edeceğiniz bir lezzette
Bu tarifi bir dahakine tavuk köftesiyle yapmayı düşünüyorum bakalım nasıl olacak

MALZEMELER:

250 gr. tavuk kuşbaşı( but kısmından kullanırsanız daha lezzetli olur)
100. gr taze mantar (yada 1 küçük kavanoz konserve mantar)
2 havuç
1 su bardağı bezelye
1 soğan
2 kaşık tereyağ
Tuz
Karabiber

Püre için:
5-6 adet patates
2 kaşık tere yağ
yarım bardak kadar süt
Tuz
Muskat rendesi
Karabiber

Üzerine:
1 su bardağı kaşar rendesi

YAPILIŞI:
Soğanı yemeklik doğrayıp 2 kaşık yağda kavurun.
Kuşbaşı tavuk etini ilave edip kavurun.
Küçük doğranmış havucu,bezelyeyi  ve taze mantarları ilave edin( mantarlar küçükse bütün kullanın)
Mantarlar suyunu salıp çekene kadar pişirin.
Tuzu ve kara biberi ilave edip ısıya dayanıklı bir kaba boşaltın.

Püre için patatesleri soyıp haşlayın.
Patates ezciyle ezip tereyap ve süt ilavesiyle harmanlayın.
Tuzu ve baharatlarını ayarlayıp iyice karıştırın.
(Süt ayarını azaltıp çoğaltabilirsiniz Püre çok katı yada çok cıvık kıvamda olmamalı)

Hazırladığınız püreyi tavuklu sebzelerin üzerine yayın.
En üste kaşar rendesi serpip 180 derece de önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Sıcak servis yapın 
Afiyet olsun


6 yorum:

  1. Canım iki tarifinde çok güzel ve leziz görünüyor.Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. ekşili köy çorbası uzun zamandır yapmayı düşündüğüm bir çorba fakat ölçülü bir tarif bulamıyordum (hep göz kararı) ayrıca ellerinize sağlık çok güzel görünüyorlar,sunum harika(tencere,masa örtüsü) ilk fırsatta deneyeceğimdir :)

    YanıtlaSil
  3. ekşili köy çorbası dikkatimi çekti.hemen deniycem canım.eline sağlık mükemmel gözüküyo.izleyicinim.bloguma beklerim.sewgiler

    YanıtlaSil
  4. her ikiside çok güzeller ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Bunu bende çok yaparim, gerçekten hem çok kolay hemde çok lezzetli oluyo...paylasim için tesekkûrler !

    YanıtlaSil
  6. Yogurtlu corbalara bayilirim

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...