Herkese mutlu ve huzurlu bir gün diliyorum..
Büyük bir coşku ile karşıladığımız Ramazan ayının malesef son günlerine geldik bile..
3 gün sonra bayram...
Nasıl geçti anlamadım bile..
İnşaAllah günahlarımızdan arınmış ve Rabbimiz'in rızasını kazanmış olarak bayrama ulaşırız...
Bayramlar tatlısız olmaz elbetteki.
Eskiden koca tepsilerde baklavalar açılır, fırınlara götürülüp pişirilirdi...
Bende az taşımadım annemle o tepsileri fırına...
Odun ateşinde pişer, mis gibi kokardı.
Şimdi artık evlerde pişiriyoruz tatlılarımızı...
Havalar sıcak olduğu için çok fazla şerbetli tatlılar yenmiyor artık ama bu tatlı şerbetli olmasına rağmen çok hafif ve çok lezzetli...
İnsanın içini baymıyor..
Tatlıyı tabiki de annem yaptı bende görüntüledim...
Tatlıyı bayrama bir gün kala yapın ki tazecik olsun.
Şimdi annem bu tatlıyı nasıl yaptı anlatıyım efendim
MALZEMELER:
Muhallebisi için:
1 kg süt
3 su bardağı şeker
1 paket pirinç unu
Hamuru için:
3/4 su bardağı süt
1/4 su bardağı sıı yağ
1 yumurta
1 kaşık sirke
Bir çimdik tuz
Şerbeti için:
2,5 bardak şeker
2,5 bardak su
1 dilim limon
Arası ve üzeri için:
Tereyağ
Açmak için :
Nişasta
YAPILIŞI:
Öncelikle tatlının şerbetini ve muhallebisini hazırlayın ki, ikisininde soğuk olması lazım çünkü
Şerbeti için, şekeri ve suyu tencereye alın.
Bir dilim limonu da ekleyip 5 dakika kaynatın ve soğutun.
Muhallebisi için,
Şekeri ve pirinç ununu tencereye alıp karıştırın.
Sütü ilave edip koyu bir kıvam olana kadar pişirin ve soğutun.
Muhallebinin kıvamı resimdeki gibi olmalı
Hamuru için gerekli olan malzemeleri karıştırıp yoğurun ve en az yarım saat kadar dinlendirin.
Dinlenen hamura 1 kaşık daha sıvıyağ ekleyip tekrar yoğurun
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve 10 dakika dinlendirin.
Hamuru birini alıp nişastalı tezgahta çay tabağı büyüklüğünde açın.
İkinci hamuru da aynı şekilde açıp diğer açılan hamurun üzerine koyun ve her ikisini birden incecik açın.
Yufkayı 4 parmak genişliğinde kesip her bir şeride ince bir şekilde eritilmiş tereyağı gezdirin.
Her şeridin ucuna bir yemek kaşığı muhallebi koyun.
Ve şeritleri muska şeklinde sarın.
Görüntü bu şekilde olacak
Bütün hamurları bu şekilde açıp şekillendirin ve tepsiye dizin.
En son muskaların üzerine eritilmiş tereyağı döküp önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin.
Tatlı sıcakken üzerine soğuk şerbeti her bir muskaya bir yemek kaşığı gelecek şekilde dökün.
Soğuyunca fıstıkla süsleyip servis yapın.
Afiyet olsun..
* Biz hazır baklava yufkasıyla olan tatlıları pek sevmediğimiz için kullanmıyoruz ve bu yüzden tatlı hazır baklava yufkasıyla nasıl olur bilmiyorum.
Hazır baklava yufkasını kullananlar bu tatlıyı onunla da yapabilir...
Süper olmuş..ellerinize sağlık..Hayırlı bayramlar..
YanıtlaSiltek kelimeyle süper bir tatlı olmuş. ellerinize emeğinize sağlık..
YanıtlaSilçok hafif bir tatlı oluyor şerbetli olmasına rağmen ;)
SilEveeeet hamur açma kısmına kadar güzeldi, iş hamur açmaya gelince beni bozar, hazır baklava yufkası ben de hiç kullanmadım o yüzden sana gelince yeriz artık :)))
YanıtlaSilBen de bayram da baklava yapmam, yani becerebilsem yaparım diyeceğim ama ı ıh çünkü her evde genelde baklava olduğu için ben revani yapmayı tercih ediyorum. Sen de bize gelince yersin artık :))) Ööööptüm, analı, kızlı ;D
anneme müracat ederiz o zaman :)
Silben de size gelirsem revani yerim tamam anlaştık :D
Amin inşallah..
YanıtlaSilLaz böreğine benziyor sanırım.
Görüntüsünü çok cezbedici. Ellerinize emeklerinize sağlık..
laz böreğinin muhallebisi yumurtalı oluyor vede daha cıvık kıvamda oluyor
Silbu biraz daha farklı
eminim lezzet mükemmeldir...
YanıtlaSiltaa burdan canım çekti...
ellerinize sağlık...
size afiyet olsun...
sevgiler...
başlayınca bir kaç tane götürüyor insan :)
Silmerhaba,
YanıtlaSilpirinç unu kaç gramdır? yani bir paket dediğiniz?
çünkü bir de bir kutunun içerisinde 35 gramlık paketlerde satılan pirinç unu da var..
200 gr.lık kutulardaki canım
SilNEFİS GÖRÜNÜYOR ELLERİNE SAĞLIK.
YanıtlaSilteşekkürler...
Sildenicem, denicem, denicemmmmmmmmmmmmm.... :)
YanıtlaSildene dene deneeeeeeee:)
Silbizim laz böregine benziyor :) ellerine saglik su an gercekten canim cekti :)
YanıtlaSilsende mi lazsın :)
Silşimdi olsa birkaç tane yemiştim bile :))inanılmaz güzel görünüyor ellerinize sağlık..ben hamur açamıyorum o yuzden bu tatlıyı acarak yapmam mumkun degıl ama baklava yufkasıyla denıycem..
YanıtlaSilbakalım hazır yufkayla nasıl olacak ;)
Siltatlı sıcakken şerbeti dökersek hamur olmazmı ikisi ılık olursa ne olur
YanıtlaSilşerbet soğuk olduğu için olmuyor
Silzaten baklava gibi şerbeti üzerine boca etmiyorsun.
sadece 1 yemek kaşığı üzerlerine gezdiriyorsun ;)
tek kelimeyle harika. Ellerine sağlık.Sevgiler.
YanıtlaSilteşekkürler...
Silnefis görünüyor,mis gibi ellerine sağlık...
YanıtlaSilteşekkür ederim
Silanneciğinin ellerine sağlık, harika görünüyor ;)
YanıtlaSilben de hazır yufka kullanmıyorum ama annenin açtığı yufkayı görünce (maaşallah) ben hazırıyla deneyim ;)
:) :)
Silöyle de olur herhalde :)
Ne güzel bir tatlı böyle.
YanıtlaSilİlk fırsatta deneyeceğim.
Ellerine sağlık canım.
İyi Bayramlar...
Muhteşem bir tatlı olmuş. Muhallebi de ayrı bir tat katmış, hafifletmiştir.
YanıtlaSilEllerinize sağlık. Sizi izlemeye alıyorum. İyi bayramlar, PIRIL.