15 Ağustos 2012 Çarşamba

MUHALLEBİLİ MUSKA TATLISI


Herkese mutlu ve huzurlu bir gün diliyorum..
Büyük bir coşku ile karşıladığımız Ramazan ayının malesef son günlerine geldik bile..
3 gün sonra bayram...
Nasıl geçti anlamadım bile..
İnşaAllah günahlarımızdan arınmış ve Rabbimiz'in rızasını kazanmış olarak bayrama ulaşırız...

Bayramlar  tatlısız olmaz elbetteki.
Eskiden koca tepsilerde baklavalar açılır, fırınlara götürülüp pişirilirdi...
Bende az taşımadım annemle o tepsileri fırına... 
Odun ateşinde pişer, mis gibi kokardı.
Şimdi artık evlerde pişiriyoruz tatlılarımızı...
Havalar sıcak olduğu için çok fazla şerbetli tatlılar yenmiyor artık ama bu tatlı şerbetli olmasına rağmen çok hafif ve çok lezzetli...
İnsanın içini baymıyor..
Tatlıyı  tabiki de annem yaptı bende görüntüledim...
Tatlıyı bayrama bir gün  kala yapın ki tazecik olsun.
 Şimdi annem bu tatlıyı nasıl yaptı anlatıyım efendim

MALZEMELER:

Muhallebisi için:

1 kg süt
3 su bardağı şeker
1 paket pirinç unu 

Hamuru için:

3/4 su bardağı süt
1/4 su bardağı sıı yağ 
1 yumurta 
1 kaşık sirke 
Bir çimdik tuz 

Şerbeti için:

 2,5 bardak şeker
2,5 bardak su 
1 dilim limon

Arası  ve üzeri için:
Tereyağ 

Açmak için :
Nişasta

YAPILIŞI:

Öncelikle tatlının şerbetini ve muhallebisini hazırlayın ki, ikisininde soğuk olması lazım çünkü

Şerbeti için, şekeri ve suyu tencereye alın.
Bir dilim limonu da ekleyip 5 dakika kaynatın ve soğutun.

Muhallebisi için,

Şekeri ve pirinç ununu tencereye alıp karıştırın.
Sütü ilave edip koyu bir kıvam olana kadar pişirin ve soğutun.
Muhallebinin kıvamı resimdeki gibi olmalı 
Hamuru için gerekli olan malzemeleri karıştırıp yoğurun ve en az yarım saat kadar dinlendirin.
Dinlenen hamura 1 kaşık daha sıvıyağ ekleyip tekrar yoğurun
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve 10 dakika dinlendirin.
Hamuru birini alıp nişastalı tezgahta çay tabağı büyüklüğünde açın.
İkinci hamuru da aynı şekilde açıp diğer açılan hamurun üzerine koyun ve her ikisini birden incecik açın.

Yufkayı 4 parmak genişliğinde kesip her bir şeride ince bir şekilde eritilmiş tereyağı gezdirin.

Her şeridin ucuna bir yemek kaşığı muhallebi koyun.

Ve şeritleri muska şeklinde sarın.

Görüntü bu şekilde olacak 



Bütün hamurları bu şekilde açıp şekillendirin ve tepsiye dizin.
En son muskaların üzerine eritilmiş tereyağı döküp önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin.

Tatlı sıcakken üzerine soğuk şerbeti her bir muskaya bir yemek kaşığı gelecek şekilde dökün.
Soğuyunca fıstıkla süsleyip servis yapın.
Afiyet olsun..


* Biz hazır baklava yufkasıyla olan tatlıları pek sevmediğimiz için kullanmıyoruz ve bu yüzden tatlı hazır baklava yufkasıyla nasıl olur bilmiyorum.
Hazır baklava yufkasını kullananlar bu tatlıyı onunla da yapabilir...




30 yorum:

  1. Süper olmuş..ellerinize sağlık..Hayırlı bayramlar..

    YanıtlaSil
  2. tek kelimeyle süper bir tatlı olmuş. ellerinize emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok hafif bir tatlı oluyor şerbetli olmasına rağmen ;)

      Sil
  3. Eveeeet hamur açma kısmına kadar güzeldi, iş hamur açmaya gelince beni bozar, hazır baklava yufkası ben de hiç kullanmadım o yüzden sana gelince yeriz artık :)))
    Ben de bayram da baklava yapmam, yani becerebilsem yaparım diyeceğim ama ı ıh çünkü her evde genelde baklava olduğu için ben revani yapmayı tercih ediyorum. Sen de bize gelince yersin artık :))) Ööööptüm, analı, kızlı ;D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. anneme müracat ederiz o zaman :)

      ben de size gelirsem revani yerim tamam anlaştık :D

      Sil
  4. Amin inşallah..

    Laz böreğine benziyor sanırım.

    Görüntüsünü çok cezbedici. Ellerinize emeklerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. laz böreğinin muhallebisi yumurtalı oluyor vede daha cıvık kıvamda oluyor
      bu biraz daha farklı

      Sil
  5. eminim lezzet mükemmeldir...
    taa burdan canım çekti...
    ellerinize sağlık...
    size afiyet olsun...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. başlayınca bir kaç tane götürüyor insan :)

      Sil
  6. merhaba,

    pirinç unu kaç gramdır? yani bir paket dediğiniz?

    çünkü bir de bir kutunun içerisinde 35 gramlık paketlerde satılan pirinç unu da var..

    YanıtlaSil
  7. NEFİS GÖRÜNÜYOR ELLERİNE SAĞLIK.

    YanıtlaSil
  8. denicem, denicem, denicemmmmmmmmmmmmm.... :)

    YanıtlaSil
  9. bizim laz böregine benziyor :) ellerine saglik su an gercekten canim cekti :)

    YanıtlaSil
  10. şimdi olsa birkaç tane yemiştim bile :))inanılmaz güzel görünüyor ellerinize sağlık..ben hamur açamıyorum o yuzden bu tatlıyı acarak yapmam mumkun degıl ama baklava yufkasıyla denıycem..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bakalım hazır yufkayla nasıl olacak ;)

      Sil
  11. tatlı sıcakken şerbeti dökersek hamur olmazmı ikisi ılık olursa ne olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şerbet soğuk olduğu için olmuyor

      zaten baklava gibi şerbeti üzerine boca etmiyorsun.
      sadece 1 yemek kaşığı üzerlerine gezdiriyorsun ;)

      Sil
  12. tek kelimeyle harika. Ellerine sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. nefis görünüyor,mis gibi ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  14. anneciğinin ellerine sağlık, harika görünüyor ;)
    ben de hazır yufka kullanmıyorum ama annenin açtığı yufkayı görünce (maaşallah) ben hazırıyla deneyim ;)

    YanıtlaSil
  15. Ne güzel bir tatlı böyle.
    İlk fırsatta deneyeceğim.
    Ellerine sağlık canım.
    İyi Bayramlar...

    YanıtlaSil
  16. Muhteşem bir tatlı olmuş. Muhallebi de ayrı bir tat katmış, hafifletmiştir.
    Ellerinize sağlık. Sizi izlemeye alıyorum. İyi bayramlar, PIRIL.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...