Küçükken babam bizim için çocuk dergisi alırdı.
İsmi GÜL ÇOCUK
Şimdiler de hala yayındamıdır bilmiyorum ama içinde çok güzel kulağa küpe hikayeler,çizgi romanlar vardı.
O zamanlar sadece masal okumak için okuyordum o hikayeleri ama bugün anluyorum ki ne çok şey öğretmişler bana...
O hikayelerden biri şöyleydi.
Vaktin birinde dövüş sanatını çok iyi bilen bir piri fani varmış.
Tam 100 farklı şekilde dövüş biliyorumuş.
Bunu duyan bir genç ona talebe olmak istemiş .
Piri fani kabul edince dersler başlamış
Tek tek bütün sanatları öğretiyormuş, en ince ayrıntısını bile
Öğrencisi de çok başarılıymış, verdiği her dersi hakkıyla öğreniyormuş.
Vakit ilerleyip, dövüş sanatında ileri gittiğini ve herşeyi bildiğini sanan öğrenci gün gelmiş ileri geri konuşmaya başlamış
Ben hocamdan daha kuvvetliyim, onu yenerim diye ahkam kesmeye başlamış.
Tam 99 dövüş sanatını biliyormuş çünkü.
Meydan kurulmuş hocası ve öğrencisi karşı karşıya gelmiş.
Birisi yaşlı piri fani, diğeri yeni yetme delikanlı.
Herkes pür dikkat ve merakla izliyormuş.
Delikanlı tam hamle yapacakken hocası 100'üncü taktikle çocuğu tuttuğu gibi yere çalmış.
Ve sonra dönüp şöyle demiş talebesine...
Öğrendiğin herşey seni tevazu sahibi yapsın.
Unutmaki bilmediğin şeylerle mağlup durumadüşebilirsin.
Talebesi elini öpüp özür dilemiş hocasından...
Ne demiş atalarımız '' anlayana bir söz yetişir''
****
Havalar soğudu malum ve uzmanlara göre kar bekleniyormuş
Hal böyle olunca içimizi ısıtacak birşeyler yemek istiyor insan.
Çorbalarda bu zamanlarda imdadımıza yetişiyor.
Mahluta çorbası içinizi ısıtacak lezzetli bir çorba
Tavsiye ederim.
MALZEMELER:
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı un
1 kaşık tereyağ
1 çay kaşığı kişniş
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
Sosu için:
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı pul biber
1 kaşık tereyağ
YAPILIŞI:
Soğanı yemeklik doğrayın.
Tereyağını tencereye alıp eritin ve soğanları katıp kavurun.
Soğan renk değiştirince unu ilave edip kokusu çıkana kadar kavurun.
Kırmızı mercimeği ilave edip bir iki karıştırın ve yeteri kadar su ilave edip mercimekler yumuşayana kadar pişirin.
Çorbayı ocaktan alıp blender yardımıyla ezin.Tekrar oağa alıp tuzu e baharatları katın, gerekirse su ilave edip kaynatın.
Sosu için soğanı yemeklik doğrayıp tereyağında pembeleşip karamel olana kadar kavurun.
Kırmızı biberi ilave edip renginin çıkmasını sağlayın ve sosu ocaktan alın.
Çorbayı kaselere pay edip üzerine sosdan dökün ve servis yapın.
Afiyet olsun.
Ellerinize saglik , karnimda ac disari da buz gibi bu post bu saatde olmadi :(( - ogle yemegi vaktindeyim ve elimde sadece sandwicim var - :(
YanıtlaSilYazınız da bir harika insanı çocukluğuna götürüyorsunuz..
YanıtlaSilÇorba da harika ellerinize sağlık
Harika bir corba olmus, ellerinize saglik.
YanıtlaSilYORGUN OLDUĞUM İÇİN YAZINIZI OKUYAMADIM ELLERİNİZE SAĞLIK. LEZZETLİ GÖRÜNÜYOR.
YanıtlaSilbenimde sık sık yaptığım bir çorbadır. Ellerine sağlık
YanıtlaSilHazır çorbalardada çıkarmışlar bunu ama ben açıkçası pek beğenmemiştim.Orjinali ve ev yapımı tabi bambaşkadır eminim.ellerine sağlık enfes görünüyor canısı.
YanıtlaSilgül çocuk çocukluğumun dergisiydi. her hafta kaçırmadan alırdık. ismini yazmasaydınız asla hatırlayamazdım.
YanıtlaSilçorba çok güzel görünüyor ellerinize sağlık. bizde (tarsu-mersin yöresi) mahluta, üzerine bolca sumak serperek tüketilir. denemenizi tavsiye ederim.
sevgiyle kalın.
çok hoş görünüyor. şifa olsun. ellerine sağlık.
YanıtlaSilKahve Dükkanı'ndan sevgiler...
Ben bu çorbayı mercimek çorbasının bir yapılış türü olarak pişiririm adının mahluta olduğunu bilmiyordum. Bir şey daha öğrenmiş oldum:)
YanıtlaSilBuarada tekrar aranıza döndüm :)
yazı da çorba da çok güzel:))
YanıtlaSilYa hu şu kırmızı mercimeğe kimyon ve karabiber nasıl da güzel yakışıyor. Malzemelerde bunlar varsa kesin denerim.
YanıtlaSilyemek atlası, yanlış hatırlamıyorsam tunceli ye ait bir çorba bu
YanıtlaSilbu arada yeniden hoş geldin :)